Logo-FNOB-color-01

Impulsem la vela de competició des de Barcelona a través de la divulgació, l’esport i la innovació. Descobreix la FBCN >

L’ENTITAT SERÀ LA COORGANITZADORA DE LA 37a EDICIÓ D’AQUESTA COMPETICIÓ, CONSIDERADA LA MÉS IMPORTANT DEL MÓN EN L’ÀMBIT DE LA VELA, JUNTAMENT AMB L’EQUIP NEOZELANDÈS EMIRATES TEAM NEW ZEALAND, I EL PORT DE BARCELONA

» EL SEU OBJECTIU SERÀ EL DE COORDINAR LES ADMINISTRACIONS IMPLICADES, GARANTIR EL CORRECTE DESENVOLUPAMENT DE LA COMPETICIÓ, VINCULAR-LA AMB LA CIUTADANIA I ECONOMIA DE BARCELONA, CATALUNYA I ESPANYA, POTENCIAR L’ECONOMIA BLAVA I POTENCIAR LA PROMOCIÓ INTERNACIONAL DE LA CIUTAT I DE LA RESTA DE DESTINS DEL PAÍS GRÀCIES A la CELEBRACIÓ D’AQUEST ESDEVENIMENT I DESENVOLUPAR EL LLEGAT POSTERIOR

» EL PRESIDENT DE L’ENTITAT SERÀ EL CONSELLER DE TREBALL I EMPRESA DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA, ROGER TORRENT; UNA VICEPRESIDÈNCIA L’OSTENTARÀ EL PRIMER TINENT D’ALCALDIA D’ECONOMIA, TREBALL, COMPETITIVITAT I HISENDA, JAUME COLLBONI; I UNA ALTRA EL SECRETARI GENERAL DE CULTURA I ESPORT DEL GOVERN D’ESPANYA, VÍCTOR FRANCOS; LA DIRECCIÓ GENERAL ANIRÀ A càrrec d’IGNASI ARMENGOL

» ELS PATRONS DE LA FUNDACIÓ EN AQUESTA NOVA ETAPA SON: EL MINISTERI DE CULTURA I ESPORT, LA GENERALITAT DE CATALUNYA, l’AJUNTAMENT DE BARCELONA, EL PORT DE BARCELONA, EL CONSORCI DE TURISME DE BARCELONA, LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA, LA CÁMBRA DE COMERÇ DE BARCELONA, I L’ASSOCIACIÓ BARCELONA GLOBAL

(FOTO: LUIS MORENO)

 

La Fundació per la Navegació Oceànica Barcelona (FNOB) coorganitzarà la 37a edició de la Copa Amèrica, que se celebrarà a Barcelona en 2024, juntament amb l’Emirates Team New Zealand i el Port de Barcelona. Així ho recullen els nous estatuts d’aquest ens que s’han aprovat aquesta tarda en la reunió del seu patronat. De fet, el seu nom passa a ser Fundació per la Navegació Oceànica Barcelona i Copa Amèrica i treballarà en aquest esdeveniment juntament amb l’equip neozelandès Emirates Team New Zealand.

La FNOB té per objectiu promoure i executar totes aquelles iniciatives que reverteixin en el foment i la potenciació de l’esport de navegació oceànica de vela o en qualsevol de les seves manifestacions; promoure la sostenibilitat, la innovació, l’economia, la igualtat, la diversitat i qualsevol altre valor d’interès públic en relació amb la navegació i l’economia blava. Ara, amb aquest canvi d’estatuts, també ha de donar tot el suport necessari perquè Barcelona, Catalunya i Espanya acullin la seu i l’organització de qualsevol mena de regata nacional o internacional i, especialment, les edicions de la Copa Amèrica.

Així, la FNOB s’encarregarà de promoure i organitzar des d’un punt de vista local la Copa Amèrica i coordinarà i crearà sinergies entre totes les administracions públiques implicades perquè l’esdeveniment es pugui celebrar amb les majors garanties, tant per la mateixa regata i els seus participants com per a la resta de la ciutadania de Barcelona i de la resta de poblacions implicades. La seva funció també serà la de garantir que la regata serveix per a promocionar internacionalment la ciutat de Barcelona, Catalunya i Espanya i assegurarà que l’esdeveniment també generi vincles amb la ciutadania i es desenvolupi el llegat posterior.

Els nous estatuts també recullen quins seran els patrons d’aquest ens per a poder complir amb l’objectiu d’organitzar la Copa Amèrica: el Ministeri de Cultura i Esport, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, el Port de Barcelona, el Consorci de Turisme de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Cambra de Comerç de Barcelona, i l’Associació Barcelona Global. També es preveu la incorporació de representants del sector privat reunits per Barcelona Global, que amb els seus avals han garantit la celebració de la Copa Amèrica a Barcelona. La presència del Govern Espanyol es concretarà en un acord posterior entre les administracions implicades.

El nou president del Patronat de la FNOB serà el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent; i les vicepresidències recauran en el primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda del *Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni; i el secretari general de Cultura i Esport del Govern d’Espanya, Víctor Francos. El Comitè Executiu serà nomenat pel Patronat en la pròxima convocatòria i el nou director general serà Ignasi Armengol.

Ignasi Armengol *Villà (Barcelona, 1964) és llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, té un màster en Gestió Pública i el Programa de Direcció General de *IESE. Ha ocupat diferents responsabilitats en l’empresa Transports Metropolitans de Barcelona (*TMB), sent el director general de Bus fins a maig de 2011. Després es va incorporar a la Direcció General de Barcelona de Serveis Municipals (BSM) fins a maig del 2016. En aquest moment, es va incorporar a la Direcció General de Transport Massiu de Panamà dins de l’estructura de la multinacional anglesa, FIRST TRANSIT fins a març del 2020. Actualment estava al capdavant de la Direcció Internacional del Grup Vectalia.

Compta amb una àmplia experiència en àmbits de Gestió Pública de grans organitzacions, i sempre vinculat a projectes de transformació i millora de les ciutats. Ha participats en esdeveniments i accions claus a la ciutat de Barcelona com els Jocs Olímpics’92, el Fòrum de les Cultures, el disseny de la Nova Xarxa de Bus, la implementació del primer Bicing, la posada en marxa del projecte de la T-Mobilitat, la gran transformació del sistema de transport públic a la ciutat de Panamà introduint 1.500 nous autobusos, i en l’organització i gestió d’espais emblemàtics com el Park Güell, l’Anella Olímpica, el Parc d’Atraccions del Tibidabo o l’espai del Fòrum.

La FNOB i el seu paper promotor de l’esport de navegació oceànica a vela

La FNOB és una entitat constituïda el 2005 amb l’objecte fundacional de promoure l’esport de navegació oceànica a vela. La seva creació va ser el resultat de la idea desenvolupada i realitzada per una plataforma constituïda per l’Ajuntament de Barcelona, la Fira de Barcelona, el Port de Barcelona i la Cambra de Comerç de Barcelona.

El seu objectiu és convertir la ciutat de Barcelona en un referent internacional de la vela d’alta competició, tant des del punt de vista esportiu, com a educatiu, empresarial i científic. L’ens està situat en l’Antic Edifici de Remolcadors, en el Moll de Llevant, i fins ara ha estat presidit pel regidor d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, David Escudé.

Una aposta clara per l’Economia Blava

L’Economia Blava engloba les activitats econòmiques vinculades amb els àmbits aquàtics compatibles amb la conservació dels ecosistemes marins i que afavoreixen el desenvolupament social i econòmic sostenible. Aquest àmbit engloba diversos sectors, des de les activitats portuàries i la pesca fins a la biotecnologia marina o les energies renovables marines, incloent-hi el sector nàutic i esportiu, cultural i d’oci.

Amb l’objectiu de desenvolupar aquesta Economia Blava de manera compatible amb la preservació dels serveis ecosistèmics, el Govern va aprovar en 2018 l’Estratègia Marítima de Catalunya 2030 com l’instrument de planificació de la política marítima integrada en el marc de l’Agenda Marítima de Catalunya. La implementació del Pla Estratègic ha possibilitat el primer exercici de dimensionament de l’Economia Blava del país, i ha permès donar un important impuls a la recerca, la innovació i la transferència en aquest àmbit. La contribució de l’Estratègia ha estat també evident en aspectes relacionats amb la biodiversitat, el canvi climàtic i la igualtat de gènere. L’Estratègia integra en el seu òrgan de governança al Consell Català de Cogestió Marítima, a les administracions, científics, sectors econòmics i societat civil amb la finalitat de co-dissenyar-la i co-implementar-la.

l’Ajuntament de Barcelona promou una estratègia d’impuls a l’economia blava i, a través de Barcelona Activa, col·laborarà activament amb la FNOB i la Copa Amèrica perquè aquesta sigui un vector de creació d’ocupació, desenvolupament econòmic i social de la ciutat i eix vertebrador del seu litoral, afavorint les activitats que tinguin com a eix d’innovació la sostenibilitat i la tecnologia.

El Port de Barcelona inclou en el seu últim Pla Estratègic 2021-2025, l’Economia Blava com una oportunitat a l’hora d’aconseguir els seus objectius en termes de sostenibilitat mediambiental, social i econòmica. A més, en la seva visió 2040 (publicada en el mateix Pla Estratègic) considera l’Economia Blava com un motor econòmic i dinamitzador per a tota la Comunitat Logística Portuària (actualment formada per més de 500 empreses). De fet, el Pla d’Innovació del Port té, entre altres, l’objectiu de crear un hub d’innovació dedicat a l’Economia Blava, el Blue Tech Port, on les start-ups, les empreses tecnològiques, el món acadèmic i el sector marítim portuari, puguin desenvolupar una nova activitat econòmica en l’àmbit de l’Economia Blava. Aquest Hub d’innovació, estarà situat en la zona Portuària, dins del denominat Districte Blau. L’objectiu del Districte Blau és posar en comú projectes, per a impulsar la innovació, per part de diferents entitats públic-privades com el Consorci de la Zona Franca, l’Ajuntament o el Port. El Port de Barcelona aposta perquè el Districte Blau, on es concentraran totes aquestes activitats, es converteixi en un pol empresarial que funcioni sota criteris de sostenibilitat, obertura, col·laboració i tecnologia per a atreure talent, emprenedoria i innovació. El Port de Barcelona va ser la primera institució a signar un acord amb el Ajuntament de Barcelona per a unir forces en aquesta estratègia.

L’Economia Blava suposa un 4,3% del PIB de Barcelona i un 1,4% de l’ocupació de la ciutat. En aquest sentit, les dades demostren la rellevància que té aquest àmbit econòmic inclòs en la nova agenda econòmica de la ciutat, el BCN Green Deal, en una ciutat com Barcelona. També està alineada amb l’Agenda 2030 que marca les prioritats i mesures per a enfortir la ciutat a través de tres aspectes clau: la competitivitat, la sostenibilitat i l’equitat.

ca