El nostre propòsit
Impulsar la navegació
a vela de competició
desde Barcelona
Implicant les persones a través de la divulgació dels valors de la navegació, la innovació i l’esport
Des de la nostra fundació en 2005 treballem amb el propòsit de consolidar a Barcelona com a base referent de la vela de competició al Mediterrani.
Les nostres activitats es centren en objectius tangibles:
Impulsar
Formar i acompanyar a esportistes en el seu recorregut cap a la navegació a vela de competició
Divulgar
Impartir projectes educatius, com a referència del coneixement i desenvolupament de la vela
Organitzar
Organitzar regates de referència internacional i liderar la participació agrupada des de Barcelona.
Formar
Compartir coneixements, habilitats, i valors de la navegació a vela de la mà dels formadors de la FBCN.
Comencem pel principi
Divulgació NàuticaAcostem l’experiència i encuriosim als nens, joves i adults que participen dels valors, coneixements i habilitats entorn de la Navegació a vela des de Barcelona.
Els nostres
programes educatius
Els Programes Educatius de la FBCN es dirigeixen a alumnes de primària i secundària que -a través dels seus equips docents- descobreixen i aprenen entorn de diferents temàtiques relacionades amb la vela de competició.
Assessorem, formem i desenvolupem els recursos, amb l’objectiu de fomentar el pensament crític de l’alumnat, per a millorar la percepció social de la ciència i per a provocar un increment de la selecció d’estudis postobligatoris “Steam” i per a generar un canvi positiu de l’autopercepció de l’alumnat en vers aquestes disciplines.
L’experiència activa la curiositat i les emocions dels joves, que participen dels valors, coneixements i objectius divulgatius en entorn a aquesta “aventura”, al mateix temps que estableixen relacions estretes amb els seus protagonistes.

Desenvolupem els programes amb els equips i en els centres docents, durant el curs lectiu i en sincronia amb el calendari de preparació i competició en curs.
La seva opinió ens defineix
Altres àmbits de divulgació
Organitzem i som presents en els principals…
Projectes científics
Conferències temàtiques
Saló Nàutic de Barcelona
Xerrades en Streaming
Conferències en escoles
Actes especials de premsa
Accions de Responsabilitat social corporativa
Exposicions
Podcast CódigoZero
Conferències
Presentació film documental
Events divulgatius de la història i la cultura del Mar
La vela de competició
La FBCN impulsa projectes esportius en diferents classes que competeixen al voltant del món.
Class Globe 5.80
Mini 6.50
AC 40
Imoca 60
AC 75
Actualitat sobre divulgació de vela
de competició

Primera Regata mundial per l’Alzheimer
L’associació Veles per l’Alzheimer i Fundació Catalunya La Pedrera han organitzat la primera...

Vilanova i la Geltrú serà la seu de la regata preliminar de la 37a Copa Amèrica
Aquest matí, ACE Barcelona, l’entitat organitzadora de la 37a Copa Amèrica que se celebrarà a...

Un nou rumb, un nou horitzó
«De Fundació Navegació Oceànica Barcelona a Fundació Barcelona Capital Nàutica», aquest és el...

Les veus femenines de l’equip de regates del White Shadow
El White Shadow, vaixell que donarà la volta al món a vela en la regata Ocean Globe Race, té una...
Segueix-nos a les nostres xarxes socials
Segueix-nos
Aventura oceànica a l’abast de les teves mans
No hi ha res en el món com el ClassGlobe 5.80! Capaç de navegar per l’oceà i en alta mar… ple d’aventures i desafiaments per a competir durant unes hores, dies o setmanes en solitari o a dos.
Tu et pots construir el teu propi vaixell amb senzilles eines i sense experiència prèvia, o aconseguir ajuda professional, i després estaràs llest per a navegar per la badia o per l’horitzó.
Porta-t’ho a casa en un remolc o en un vaixell contenidor a un altre país. Aquesta és la realitat del ClassGlobe 5.80.

Característiques bàsiques dels Class Globe 5.80
Amb una eslora de 5,80 m, una màniga de 2,23 m i un calat de 1,4 m, s’esperen velocitats mitjanes de més de 100 milles al dia. Amb la quilla, el timó i les veles retirades.
Tot cap fàcilment en un contenidor estàndard de 20 peus. El ClassGlobe 5.80 pot ser remolcat legalment en el seu propi remolc de carretera amb la quilla posada.
Pot navegar des de qualsevol lloc i transportar-se des d’o cap a qualsevol país amb facilitat.
El monocasc més ràpid per a donar-li la volta al món en solitari
l’IMOCA 60 es tracta d’una “classe *open”. És a dir, els dissenyadors tenen llibertat per a concebre els vaixells, però sempre dins d’uns límits, unes mesures màximes, que en el cas dels IMOCA 60 són: 60 peus (18,29 metres) d’eslora, 4,5 metres de calat i 29 metres d’altura del masteler sobre el nivell de la mar. En concebre els seus vaixells, els dissenyadors han de complir també una sèrie de requisits de seguretat que es poden classificar en dos grans grups:
• Les normes de disseny estructural. Són les que obliguen a disposar de compartiments estancs, escotilles de sortida, etc.
• Els requisits d’estabilitat. Són una sèrie de normes i proves que han d’aplicar-se a cada vaixell per a garantir la seva estabilitat i la seva capacitat d’auto-adreçament (tornar a redreçar-se) en cas de bolcada.
Les prestacions proporcionades pels foils es basen en un increment de la força de sustentació que tendeix a elevar el vaixell d’una forma similar que el fa l’ala d’un avió. D’aquesta manera disminueix la resistència de fregament de l’aigua i augmenta el parell d’adreçaments de manera que el vaixell s’inclina menys i aprofita molt millor la força del vent.
Gegants de l’oceà
Són, doncs, gegants de la mar. Llargs com un camió de tres eixos, alts gairebé com un edifici de deu plantes. La seva superfície vèlica en rumbs portants superaria tres pistes de tennis juntes. I, no obstant això, compten amb habitacles interiors mínims, de tot just deu metres quadrats. Un espai que a la Barcelona World Race han de compartir dos tripulants durant tres mesos.
Les formes dels seus cascos i les característiques del seu aparell estan concebudes per a la navegació oceànica, per a la mitjana de direcció del vent i d’onatge que es dona en una volta al món en el sentit oest – aquest. Com les condicions són preferentment de vents portants, els IMOCA 60 tenen cascos de formes planes per a lliscar-se sobre les ones, la qual cosa els permet aconseguir puntes de més de 25 nusos de velocitat.
Característiques bàsiques dels IMOCA 60
• Eslora: màxima de 18,28 m. (60 peus)
• Màniga: màxima de 5,85 m.
• Calat: màxim de 4,5 m.
• Altura del pal: màxima de 29 m.
• Desplaçament: entre 8 i 9 t. (8.000 – 9.000 kg.)
• Superfície vèlica en cenyida: entre 240 i 330 m²
• Superfície vèlica amb vents portants: entre 460 i 620 m²
• Tipus de quilla: basculant (pendular)
l’AC40 és el vaixell que s’utilitzarà en la Copa Amèrica Juvenil i Copa Amèrica Femenina, dins de l’esdeveniment de les sèries preliminars de la Copa Amèrica
La 37a America’s Cup manté l’AC75 utilitzat en l’anterior edició com a vaixell oficial de la copa -encara que amb un reglament modificat-encara que també hi haurà un nou vaixell en un format més petit, el batejat com AC40.
Aquest monocasc d’un sol disseny amb foils serà emprat pels equips per a entrenar, desenvolupar novetats, a més de per a les regates preliminars de l’America’s Cup.

Com funciona l’AC40?
L’AC40 està dissenyat per a comportar-se de manera similar a l’AC75. Tenen dues grans làmines llastrades a cada costat del vaixell, però no tenen una quilla tradicional.
Els vaixells estan dissenyats per a navegar amb un sol foil, amb el foil de sobrevent elevat fora de l’aigua per a reduir la resistència i proporcionar un major moment d’adreçament.
Amb només quatre tripulants a bord de l’AC40, es recorrerà a diversos sistemes automatitzats, com un sistema alimentat per bateries que substitueix a les moles, i controls automatitzats per a ajustar l’altura del foil i les veles de proa autovirants.
Quant a l’aparell, l’AC40 imitarà als AC75 i comptarà amb el mateix masteler en forma de D sobre el qual s’hissaran dues pells de vela per a crear una vela d’ala suau, que oferirà molt control, però un pla vèlic que es podrà hissar i arriar fàcilment des de a bord.
Igual que en els dos finalistes de la 36a America’s Cup, no hi haurà botavara, i s’utilitzarà un sistema hidràulic per a donar forma a la vela des del peu fins al cap.
Southern Spars subministrarà el masteler, mentre que North Sails serà el proveïdor de les veles.
l’AC75 és el vaixell desenvolupat per a la 36a Copa Amèrica i després d’unes millores en el protocol serà també el vaixell de la Copa Amèrica.
l’Emirates Team New Zealand es va avançar va presentar un concepte de monobuc molt inusual, mai vist. El casc no inclou una quilla de llast, en defecte d’això, aquest vaixell té dos foils en forma de T.
És únicament el foil de sotavent el que suporta tota la força de sustentació, mentre que el foil de sobrevent va per sobre de l’aigua. Sota condicions climàtiques adverses, tots dos foils romanen sota la superfície de l’aigua per a controlar l’elevació i el balanceig.
Petits canvis en l’AC75?
Entre els canvis significatius per a l’AC75 es troba la reducció de la tripulació d’11 a 8 regatistes. La reducció de la tripulació té un parell d’avantatges, fonamentalment estalviarà al voltant d’una tona de pes del vaixell, que juntament amb l’augment de l’envergadura, millorarà dràsticament el rendiment en condicions de vent lleuger.
Amb menys regatistes, la qüestió de com generar suficient potència i mantenir al mateix temps el control serà un gran desafiament per a cada equip. Possiblement, la porta està oberta perquè tornin els “ciclistes” o els molinets impulsats per les cames.
Vela Extrema oceànica en solitari i “a dos”
El primer pas cap a la volta al món.
Se la defineix com l’escola de vela oceànica. L’aprenentatge i experiència adquirida en aquest tipus de vaixells és fonamental per a fer el salt a altres grans regates, com per exemple; la volta al món en solitari.
Preparar-se, implica afrontar un projecte transversal en solitari
Per a fer un bon paper en Mini 6.50 s’ha de destacar en molt més que en la pròpia navegació. El i la *minista han d’encarregar-se de tot el projecte esportiu de navegació oceànica: des del pressupost, a la fabricació, esponsorització, manteniment, comunicació, màrqueting, i finalment, navegar com un autèntic llop de mar.

Petites màquines voladores
El seu disseny extrem enfocat a l’alt rendiment, la seva lleugeresa i la desproporcionada potència vèlica (fins a 121m2 de vela en simultani) el converteix en el vaixell de vela amb major proporció vèlica -respecte a la seva eslora- del món.
Regata Total
L’alta competició és l’únic propòsit d’un Mini 6.50. Un concepte de regata ideada per Bob Salmon en 1977, per a democratitzar la mítica aventura de creuar l’Oceà Atlàntic en competició, amb el vaixell més petit i els mínims recursos necessaris.
Tot es resumeix en:
Vaixell + navegant enfront de la gran aventura atlàntica en la seva puresa més essencial.Sota aquesta idea va néixer el Mini 6.50 i entre altres regates La mítica…
PROGRAMA DE SEGUIMENT
22 dies en 22 peus, aventura en solitari a l’Atlàntic
Dirigita tot tipus de navegants: regata i creuer.
El Museu Marítim de Barcelona i la Fundació Navegació Oceànica Barcelona us conviden a embarcar-vos en un nou programa educatiu amb motiu de la nova edició de la regata oceànica Mini Transat 2021 que comença el mes vinent de setembre.
Us proposem seguir la regata que protagonitzaran, entre altres regatistes, 13 navegants de la Base Mini Barcelona. La regata, una travessia en solitari amb velers de la clase mini 6.50 o 22 peus, sortirà dels Sabres d’Olonne (Bretanya francesa) el pròxim 26 de setembre, des d’on recorrerà, durant aproximadament 22 dies, més de 4.000 milles fins a l’illa del Carib de Guadalupe, amb escala en Santa Cruz de la Palma (Canàries).
Els centres educatius poden participar en diferents activitats, entre les quals destaca L’aventura del Atlàntic, que proposa fer el seguiment d’aquesta aventura en temps real a partir de reptes, a més d’apadrinar als seus protagonistes, la qual cosa permetrà establir vincles directes amb els navegants que s’han preparat per a aquest repte a Barcelona.
Un recorregut que permet treballar de manera globalitzada i competencial a l’aula, al mateix temps que ens envoltem dels valors que transmeten els navegants, com la constància, l’afany de superació o l’esforç, entre molts altres.
Vídeo de presentació de la regata
Inscripcions i més informació
Correu electrònic: reserves@mmb.cat
t. 93 342 99 29
t. 671 012 857
Instagram: @minitransat_edu #minitransat_edu