FBCN
FORMACIÓ
Què proposem?
FBCN Formació comparteix els coneixements, les habilitats, els valors i les
experiències de navegació a vela de la mà dels formadors de la FBCN.
A l’àrea de Formació combinem programes, recursos i activitats en línia, amb
experiències presencials en la FBCN i la Base, així com en els centres educatius.
Iniciació a la
vela de competició
A la FBCN impulsem els continguts de divulgació per a tots els nivells de coneixement. Comptem amb cursos i tallers d’iniciació, formacions dirigides a navegants i aficionats que descobreixen i aprenen entorn de diferents temàtiques relacionades amb la vela de competició.
Organitzem tot tipus de sessions obertes i participatives, i comptem amb el nostre equip d’experts que ens acosten en primera persona els valors, coneixements, habilitats i emocions que vivim en les Regates a vela.
Descobreix aquí els Continguts d’Iniciació de la FBCN.
VAIXELLS ESCOLA DE LA FBCN
CHARISMA
IMOCA ESCOLA FBCN
BARCA LA NONA

Facilitem el desenvolupament educatiu
Des de la FBCN preparem i acompanyem a centres escolars -en l’etapa de l’ESO- que desenvolupen treballs de síntesis vinculats a la mar i als esports de la mar acostant als docents: el sector, els professionals i les entitats per a una millor organització del conjunt d’activitats d’ensenyament i aprenentatge i perquè l’alumnat pugui aplicar les competències bàsiques treballades.
També fem costat a l’alumnat de 4t d’ESO i de Batxillerat que trien fer un treball de recerca transversal vinculat a la vela oceànica.
En l’àmbit Universitari fem costat a Treballs Final de Grau, Treballs Finals de Màsters i o Doctorats.
Ocean Campus
l’Ocean Campus és una plataforma de cursos oberts basats en les disciplines científiques, humanístiques i tecnològiques que s’apliquen i desenvolupen a la Barcelona World Race.
Iniciativa emmarcada en el conveni de col·laboració entre la FBCN i la Universitat de Barcelona per a col·laborar en la difusió del coneixement i del potencial formatiu associat a la Barcelona World Race o a altres regates.
Formació professional
La FBCN posa en marxa múltiples programes i activitats per als estudiants d’escoles de formació professional, amb l’objectiu de ser eina per a la millora dels seus aprenentatges. A continuació detallem algun d’ells:
Projecte amb l’Institut de Nàutica de Barcelona
Projectes PORT INNOVA
Fomenta la cultura innovadora a les empreses i en els centres educatius generant beneficis per totes dues parts. D’una banda els centres de formació professional estableixen un contacte directe amb empreses innovadores que, a més, els permet donar visibilitat als seus estudiants estimulant les seves competències professionals. La creació de projectes es basa en reptes reals d’empresa, la qual cosa permet acostar als estudiants en el món real de treball i també millorar la formació en innovació, creativitat i emprenedoria del professorat. La metodologia es basa en el desenvolupament de projectes per part dels estudiants de formació professional que donin resposta als reptes plantejats per les empreses participants del Port. El més important és el procés i l’element clau és la innovació. Programa impulsat per Port de Barcelona, amb el suport de INDUCT, la Fundació BCN Formació Professional i el Consorci d’Educació de Barcelona.
Construcció de vaixells de competició oceànica
Pràctiques per a estudiants.
Banc de proves a professionals emprenedors.

Descobreix noves propostes formatives i pràctiques de la FBCN.
Actualitat sobre
formació en vela

Primera Regata mundial per l’Alzheimer
L’associació Veles per l’Alzheimer i Fundació Catalunya La Pedrera han organitzat la primera...

Vilanova i la Geltrú serà la seu de la regata preliminar de la 37a Copa Amèrica
Aquest matí, ACE Barcelona, l’entitat organitzadora de la 37a Copa Amèrica que se celebrarà a...

Un nou rumb, un nou horitzó
«De Fundació Navegació Oceànica Barcelona a Fundació Barcelona Capital Nàutica», aquest és el...

Les veus femenines de l’equip de regates del White Shadow
El White Shadow, vaixell que donarà la volta al món a vela en la regata Ocean Globe Race, té una...
OCEAN CAMPUS
Cursos del Barcelona World Race Ocean Campus
Estratègies per guanyar. Meteorologia al voltant del món
Professors: Tomàs Molina, Marcel van Triest. Professors associats: Jordi Barinaga i Santi Serrat
Es pot accedir al curs a www.coursera.org/learn/estrategiasparaganar-meteorologia
Xefs i dietistes. Alimentació d’alt rendiment per a una volta al món
Professors: Dra. Vicky Pons i Pere Castells Esqué
Es pot accedir al curs a www.coursera.org/learn/alimentacion-vuelta-al-mundo
Oceanografia: una clau per entendre millor el nostre món
Professors: Jordi Serra, Jordi Flos, Jordi Font, Jordi Salat i Isabel Cacho.
Es pot accedir al curs a www.coursera.org/learn/oceanografia
Lesions, malalties i telemedicina en vela extrema
Professors: Dra. Belén Gualis. Professors associats: Dr. Joaquin Casañas, Dr. Jordi Coromina, Dr. Elkin, Dr. Agustín Fernández, Dr. Xavier García, Dr. Javier Mareque, Dr. Vanessa Pascual i Dr. Aleix Vidal.
(curs no disponible actualment)
El cervell en una volta al món sense parar. Cronobiologia i gestió del son
Professors: Ana Adan, Josep Maria Serra-Grabulosa i Sandra Giménez Badia. (curs no disponible actualment)
Una iniciativa doblement inèdita
L’Ocean Campus és una experiència pionera al món de la vela oceànica. Per a la FBCN significa una prolongació natural del Programa Educatiu de la regata, que ha estat un referent en la transmissió del potencial formatiu de la vela oceànica en l’àmbit escolar. Amb els MOOC, la FBCN fa un pas més a l’hora de divulgar aquest coneixement en l’àmbit universitari i professional, o simplement de posar-ho a l’abast de tots els afeccionats a la vela, l’esport, la ciència i la tecnologia.
Per a la Universitat de Barcelona també es tracta d’una iniciativa nova; ja que, encara que està treballant en diferents projectes, els del Barcelona World Race Ocean Campus representen els primers MOOC llançats per la institució.
Els continguts estan desenvolupats conjuntament per professors de la Universitat de Barcelona i el departament educatiu i editorial de la Barcelona World Race. Participen també professorat d’institucions especialitzades, com l’Hospital Quirón Teknon i l’Institut de Ciències del Mar del CSIC, i destacats especialistes en cada disciplina.
TALLER PRÀCTIC
Cordatge (Nivell I – Iniciació)
Dirigit a tot tipus de navegants: regata i creuer d’altura o coster.
El taller ens permetrà reconèixer els materials, conèixer els nusos bàsics menys comuns i la seva explicació pràctica, així com saber fer una bona “gaza” en diferents tipus de caps i aprendrem a cosir, reparar i a fer ús de les eines, que ens ajudarà a minimitzar i solucionar problemes que sorgeixen a mar.
Objectius
Conèixer els diferents materials i construcció de caps.
Saber fer el manteniment i treballar amb les eines bàsiques.
Aprendre a confeccionar “loops”, “gazas” i mosquetons tèxtils.
Fer reparacions en caps.
TALLER PRÀCTIC
Taller de manteniment de motors dièsel
L’objectiu d’aquest nou taller és que els assistents adquireixin el coneixement necessari per a ocupar-se del manteniment bàsic del motor del seu vaixell i tenir-lo en les millors condicions possibles. En un vaixell el motor és essencial per a una bona navegació i imprescindible per a una correcta maniobra. Un vaixell amb el motor net, greixat i amb els filtres nets té menys possibilitats de fallada.
El Taller Pràctic es fa, en col·laboració amb l’Institut de Nàutica de Barcelona, en les instal·lacions de la Base Oceànica de la FBCN. Té una durada de 14h i serà impartit per Toni Cases, expert navegant amb més de 20 anys dedicats a la docència nàutica. Ha dirigit equips tècnics de classe IMOCA a la Barcelona World Race i a la Vendée Globe. Es Yacht Surveyor per la Falmouth University.
Continguts
TALLER PRÀCTIC
Energia a bord
Dirigit a tot tipus de navegants: regata i creuer d’altura o coster.
Les embarcacions d’esbarjo són cada vegada més dependents de l’energia. L’enorme creixement i desenvolupament de l’equipament elèctric i electrònic disponible per a la nàutica d’esbarjo de les últimes dècades ha permès una facilitat de maniobra i un nivell de confort a bord com no havíem vist mai. Desgraciadament, les avaries en el sistema i aparells elèctrics i electrònics són també un dels maldecaps més habituals del navegant actual.
El medi marí és molt agressiu per a l’electricitat, fa falta que tota la instal·lació estigui perfectament realitzada i és de la màxima importància l’equilibri global de tot el sistema elèctric: No servirà de res tenir unes connexions impecables si l’alternador no és capaç de carregar un parc de bateries sobredimensionat o si les bateries han de ser carregades constantment per un consum elèctric superior a la seva capacitat.
Objectiu
- Entendre el funcionament dels principals elements del sistema elèctric del vaixell, arribar a ser capaç de fer un manteniment bàsic preventiu, diagnosticar i fins i tot, reparar les avaries.
- Ser capaç de valorar i entendre les possibles modificacions, sent conscient també que l’electricitat pot ser perillosa.
TALLER PRÀCTIC
Meteorologia i Navegació (Nivell I – Iniciació)
Dirigit a tot tipus de navegants: regata i creuer d’altura o coster.
Curs d’iniciació a la meteorologia aplicada a la navegació i nocions de routage. Facilita un millor aprofitament en cursos/ tallers superiors.
Continguts
- Eines bàsiques de predicció meteorològica: mapes d’anàlisis en superfície. Meteorologia sinòptica bàsica: depressions i anticiclons.
- Models numèrics de predicció meteorològica i d’onatge. Paràmetres d’interès per a la navegació. Visors (Windy).
- Software de navegació i routage. Establir un pla de navegació. Anàlisi de les dades.
- Casos pràctics.
TALLER PRÀCTIC
Tripulant dels nostres vaixells escola en regata
Una oportunitat única de participar i aprendre en una regata d’altura —més de 100 milles— a bord del nostre IMOCA, juntament amb una tripulació professional que garantirà la seguretat de tots. Un experimentat skipper—amb una volta al món en regata i cinc Transat— explicarà els detalls de la tàctica, la meteo i les maniobres a bord en un autèntic Fórmula 1 de la vela oceànica.
Continguts